• darkblurbg
    Menno MEELDIJK
    Advocaat - Avocat - Attorney

Door de globalisering is ook het probleem van de fraude in de internationale handel de laatste jaren sterk toegenomen.
Malafide debiteuren bestellen voor grote bedragen goederen bij buitenlandse leveranciers, zonder dat ze de bedoeling hebben de goederen ooit te betalen.

Soms gaat het om oplichting door internationale bendes, maar ook lokale “zakenlieden” zetten bedrijven op die op korte tijd grote hoeveelheden goederen bestellen bij een meerdere leveranciers, vaak vanuit de hele wereld.

Na enige tijd verdwijnt het bedrijf met de noorderzon, samen met de geleverde goederen en de bedrijfsleiders!

Een andere vorm van fraude die de economie zware schade toebrengt is de faillissementsfraude.

Fraudeurs halen een bedrijf leeg, om het vervolgens failliet te laten gaan.

Een ervaren incasso-advocaat kent de juiste methodes om de oplichters op te sporen en Justitie in te schakelen bij de opsporing van de daders.

Vooral wanneer het om grotere fraudezaken gaat is het raadzaam een officiële klacht in te dienen in handen van de Onderzoeksrechter.

Een dergelijke klacht heeft als voordeel dat er onmiddellijk een gerechtelijk onderzoek tegen de vermoedelijke daders wordt geopend, zodat het Gerecht verplicht is de daders op te sporen en voor de rechtbank te brengen.

Daders van fraude worden persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de rechtbank en veroordeeld de schade die zij hebben berokkend aan de schuldeisers te vergoeden, waarbij geen rekening meer wordt gehouden met de nep-vennootschap die ze hebben opgericht.